dilluns, 15 d’octubre del 2012

ELS XTREMS DE SISÈ A US PRESENTEM A FÉLIX BAUMGARTNER

Félix Baumgartner és un eportista austríac que ahir es va convertir en la primera persona que ha superat la barrera del so sense suport mecànic.

 "De vegades hem d'arribar molt alt per veure el petits que som", va manifestar a la premsa poc després de batre el rècord

Part de la seva gesta és que amb aquest salt Felix Baumgartner ha superat la velocitat del so. Per això ha fet una caiguda lliure des 39.045 metres d'altitud, i ha aconseguit una velocitat màxima de 1.342 quilòmetres per hora.
 "Quan un està dret al cim del món, s'és massa humil com per pensar sobre els rècords".
Va dir també Felix Baumgartner.
La caiguda lliure ha durat quatre minuts i 20 segons, pel que no ha pogut trencar el rècord anterior, de quatre minuts i 36 segons. Aquest rècord segueix en possessió de qui ha supervisat el salt des del control central: Joe Kittinger, de 84 anys, que es va llançar el 1960 quan era membre de les Forces Aèries dels Estats Units des d'una altura de 31.333 metres. És l'home gran que surt al vídeo.


En condicions normals, en l'atmosfera terrestre la velocitat del so és de 1.234 quilòmetres per hora, mentre que en l'estratosfera es pot aconseguir amb uns 1.110 quilòmetres hora per la menor resistència de l'aire, segons els experts.

El salt d'ahir estava previst per al passat dimarts 9 d'octubre, però va haver de ser avortat pels forts vents. En aquesta ocasió, van decidir esperar altres 48 hores per tornar a intentar, però de nou les condicions atmosfèriques van obligar al fet que haguessin de tornar a ampliar el termini fins aquest diumenge. Hores abans, Baumgartner s'havia enfundat el seu vestit pressuritzat, que el va protegir de les temperatures de fins a 70 graus sota zero que es registren a l'estratosfera, per aclimatar seu cos abans de precipitar-se a la terra.

El major problema a què s'ha enfrontat és la baixa pressió de l'aire que va haver de suportar. Per això, va comptar amb un vestit pressuritzat dotat d'oxigen que el protegeixi en tan elevada altitud. Baumgartner va menjar com a últim aliment abans del vol un menú baix en fibres, ja que havia d'evitar qualsevol aliment que pogués alliberar gasos en el seu cos. Les condicions extremes de baixa pressió en què es va moure haurien pogut provocar que aquest gas es dilatés, causant greus lesions internes.

"Demostrar que un ésser humà pot trencar la barrera del so en l'estratosfera i tornar a la terra seria un pas cap a la creació en l'espai proper de procediments de rescat que actualment no existeixen", va explicar abans del llançament. "Una de les incògnites és com el cos humà reacciona en apropar a velocitats supersòniques. Els efectes de la transició des de la velocitat supersònica a una altra per sota no es coneixen".